Zapraszamy do rozmowy z Joanną Puchan, specjalistą dietetyk, właścicielką firmą Centrum Zdrowia i Diet z Międzyrzecza. Przeprowadziliśmy ją przy okazji badań na zawodnikach gorzowskiej Stali.
www.stalgorzow.pl: Uczestniczyła pani ostatnio w zajęciach zawodników Stali Gorzów. Skąd wzięło się u pani zainteresowanie speedwayem?
Joanna Puchan: – Od trzech lat wspólnie z mężem wspieramy finansowo Stal Gorzów i zawodników związanych z tym klubem oraz jesteśmy członkami BSC. Po prostu kochamy czarny sport, a Stal Gorzów to nasza drużyna.
Jaki był cel wizyty na zajęciach sportowych zawodników?
– Dzięki analizatorowi TANITA BC dokonaliśmy pomiaru składu ciała zawodników, którzy byli obecni na treningu. Badanie miało na celu wychwycenie ewentualnych nieprawidłowości wagowych oraz w składzie ciała zawodników, które można skorygować jeszcze w okresie przygotowawczym do sezonu, zarówno dietą, jak i aktywnością fizyczną.
I jak wypadły wyniki?
– W przypadku wszystkich zawodników i trenera wyniki wypadły bardzo dobrze. Wszyscy posiadają niską zawartość tłuszczu oraz prawidłową masę mięśniową przy swojej wadze. Jednak powinni uważać na poziom tłuszczu w organizmie, gdyż jego zbyt niski poziom może powodować problemy z przyswajaniem wielu witamin, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ma pani jakieś zalecenia dla zawodników?
– Wielkich korekt tutaj nie przewiduję, jednak powinni oni bardzo dużą uwagę zwrócić na zasygnalizowany przeze mnie problem przyswajalności witamin A, D, E i K przy zbyt małej ilości tłuszczu w organizmie. Zalecam odpowiednio zbilansowaną dietę, z odpowiednią zawartością tłuszczu, białka i węglowodanów.
„